2013.06.25.
13:34

Írta: youcannotbeserious

Miért lett oroszlánból kiscica? Kiesett Nadal!

darcis-nadal-1372094346.jpg(kicker.de)

Az idei Wimbledoni torna első meglepetésére nem kellett sokat várni: a belga Steve Darcis (ATP 110.) három szettben(!!!) győzte le a korábbi kétszeres bajnok Rafael Nadalt (ATP 5.). Elsőre meglepő, hisz Nadal bombaformában játszott a februári visszatérése óta. Ha jobban belegondolunk, akkor azért kicsit árnyaltabb a kép.

Nadal tavalyi második fordulós kiesése volt az igazán meglepő. A cseh Lukas Rosol bombaütéseivel lenyomta a pályáról az éppen feljövőben lévő Nadalt. Akkor a térdére fogták a vereséget. A mostani meccs után Nadal gyorsan hárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket és igyekezett hangsúlyozni, hogy most nagyon rosszul ment neki a játék. Én is hajlok erre a válaszra, mert a mozgásával nem volt baj. 

De mégis akkor mi történt? Egyszer volt egy ihletett állapotban játszó Darcis, akinek minden bejött ezen a meccsen. Megérdemelte a győzelmet, hisz győztesként játszott. Másrészt Nadal elfelejtette, hogy a fű nem salak. Habár sokat lassult ez a borítás, még mindig a leggyorsabbak közé tartozik. A játékának két olyan elemét sikerült saját magának hatástalanítani, amivel bárkit legyőz: a pörgetett ütések és a lábmunka. Voltak olyan menetek, ahol sima fonák helyett elkezdett kifelé mozogni, hogy tenyerest üssön, aminek köszönhetően lecsúszott a labdáról és nem tudta rendesen megütni. Sok kicsi, sokra megy! Ezen apróságoknak köszönhetően kiesett a komfortzónájából, ahonnan nem is tudott visszajönni. A végén egy picit lehetett látni, hogy már hite sincs.

De miért? Egyrészt a fentiek miatt. Másrészt van itt egy elmélet, amin érdemes egy picit gondolkodni: Nadal visszatér a gyökereihez! Neki a salak fekszik a legjobban. Lehetséges-e, hogy ő most csak a salakon fog darálni? Lehetséges-e, hogy Nadal más GS-t nem is fog nyerni? Ha picit jobban agyalunk rajta, akkor bizony ebben van valami. A top játékosok közül az ő szervezete bírja a legkevésbé azt a megterhelést, amit a játéka okoz. Ez arra késztethette, hogy prioritásokat állítson fel: a salak legyen a legfontosabb és ha többinél csurran-csöppen valami, akkor éljen vele, de ne ölje meg magát! Lehetséges-e ilyen stratégia? Ha igen, akkor lesz-e ebből trend? Érdemes-e egyáltalán ilyenekről gondolkodni.

Mi a véleményetek?

R.Nadal (5.) - S. Darcis

6-7 (7), 6-7 (10), 4-6 

1013455_394225564029445_1499910300_n.jpg(via FB)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youcannotbeserious.blog.hu/api/trackback/id/tr755377308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása