2014.01.10.
19:39

Írta: youcannotbeserious

AO 2014 - Sorsolás

Ha január, akkor Australian Open (AO). Ez minden évben így van, és remélem életem végéig így is marad. Kedvenc tornáim egyike az ausztrál nyílt bajnokság. A szerelem okát az időpontban látom: míg itt tél van (jó most, enyhe, de ezt ki garantálja nekem az elkövetkező két hét alatt), addig Melbourne-ben tombol a nyár és ez olyan kellemes érzéssel tölt el. Kicsit dilis ok, de ez van. Az ausztrál közönség a kedvenceim közé tartozik: nagyon szeretik a teniszt. Mondjuk mi is másképpen állnánk a sportághoz, ha lett volna egy Rod Laver-ünk. Lényeg a lényeg, itt van az AO! 

133034415_13893315431121n.jpg(Xinhua/Bai Xue)

A két címvédő, Novak Djokovic és Vikotria Azarenka vezérletével megtartott sorsolás a férfiak mezőnyében elég érdekesre sikeredett. Minden idők legnagyobb visszatérését bemutató világelső, Rafael Nadalnak nem lesz könnyű dolga: már az első fordulóban találkozik az hazaiak nagy kedvencével, Bernard Tomiccsal. Tomicról már pár éve mondja mindenki, hogy Ő a következő bajnokok egyike. Ehhez képest eddig sem érdemlegeset nem produkált. Tehetséges, de még nagyon kamasz. Nem hiszem, hogy kicsinálná Nadalt az első fordulóban. A spanyolnak jobban fájhat a feje, hisz ott tornyosul előtte egy Gael Monfils -aki szintén gyenge fejben, de iszonyat keze van- és a negyeddöntőben Juan Martin Del Potro, aki masszív ellenfél és éhes a sikerre. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Nadal az elmúlt évben iszonyat stabil volt és bármennyiszer rezgett a léc, visszajött a semmiből és nyert mindent. 

Andy Murray sem panaszkodhat. Az ő negyedében Roger Federer található. És Tsonga. És Isner. Federer döntőzhet, de nem hiszem, hogy végül nyerhet. A svájci klasszikus egészen szépen menetelt a Brisbaneben, de a döntőben csalódást okozó játékkal kapott ki a veterán Lleyton Hewitt-tól. Murray sérülésből tér vissza, így ő nem igazán favorit, bár már döntőzött itt párszor. 

Az alsó ág ennél picit árnyaltabb: Djokovicnak a negyeddöntőig könnyű dolga van, de ott találkozik a svájci Stanislav Wawrinkával. Megismétlődhet a tavalyi csodálatos meccsük, mely végén Nole úgy örült, mintha megnyerte volna a bajnokságot - végül meg is nyerte. A másik negyedben David Ferrer a kiemelt. A negyed fekete lova egyértelműen a lengyel Janowicz lesz. Ő valóban a jövő bajnoka. 

A legfontosabb kérdések, amikre választ kapunk a következő két hétben:

  • Hogy muzsikál a Djokovic - Becker tandem?
  • Nadalt mennyire emésztette fel az előző idény?
  • Murray képes lesz bajnok lenni?
  • Érdemes-e még arról beszélni, hogy Federer nyer-e újabb GS-t?
  • Lesz-e olyan játékos, aki túl tud lépni a nagy négyesen? 

Addig is drukkoljunk Fucsovics Mártonnak, akinek már csak egy meccs kell, hogy 11 év után az első magyar férfi teniszező legyen a főtáblán!

A nőknél a legfontosabb: Babos Tímea főtáblás. Sajnos neki nem kegyelmezett a sorsolás: a harmadik fordulóban vagy Wozniacki vagy Stephens lesz az ellenfele. Egyértelműen a Serena Williams a fő esélyes, de Azarenka szereti ezt a tornát. 

000010248_sydney2014_01_540.jpg.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása